Gelişim Kongresi 08 Sponsorları

Dr. Yılmaz Argüden

Dr. Yılmaz Argüden’in deneyimleri özel sektörden, kamu sektörüne ve uluslararası kuruluşlara; sivil toplum örgütlerinden, akademik hayata kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. 

Dr. Argüden, Tarsus Amerikan Koleji’ni Üstün Başarı Ödülü ile Boğaziçi Üniversitesi’ni ise hem Birincilik, hem de öğrenci liderliği için Rektör Ödülü alarak tamamladı.    Hem lise, hem de üniversite yıllarında Türkiye Şampiyonu olan okul basketbol takımlarında oynadı.   Doktora için NATO bursuyla ABD’ne giden Dr. Argüden, Stratejik Analizler konusundaki doktorasını Üstün Başarı Ödülü ile The RAND Graduate Institute’dan aldı.

Çalışma hayatına 1978 yılında Koç Holding Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde başladı.  Daha sonra, The RAND Corp.’ta stratejik analizler uzmanı (1980-85) ve Dünya Bankası Krediler Bölümünde Kısım Amiri olarak (1985-1988) görev yaparken 20 değişik ülkeyle çalıştı.    1988 yılında, Adnan Kahveci’nin daveti ile, Türkiye’ye dönen Dr. Argüden, 1990 yılına kadar Özelleştirme Programının sorumluluğunu yürüttü.   1991 yılında, ekonomi konusunda Başbakan Başdanışmanı olarak görev yaptı.   Yurt içinde ve dışında çeşitli şirketlerin yönetim kurullarında da görev alan  Dr. Argüden, 1997-99 yılları arasında Erdemir’in Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürüttü.  

Dr. Argüden kurumları geleceğe hazırlama çalışmaları, geliştirdiği yaratıcı ve yenilikçi yönetim stratejileri ve toplumsal katkılarıyla ile tanınan ARGE Danışmanlık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.  Strateji, iş mükemmelliği ve kurumsallaşma konularında birçok Türk ve yabancı şirkete yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir (1991-  ).   ARGE, Avrupa Parlamentosu’nda kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle geleceği şekillendiren en iyi üç şirket arasında olarak değerlendirilmiştir (2002). 

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından, Rothschild‘ın Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmektedir.   Deneyimlerini Boğaziçi Üniversitesi’nde ve Koç Üniversitesi MBA programında strateji dersi vererek, kitaplarıyla ve         köşe yazılarıyla paylaşmaktadır. 

KalDer Başkanı olarak yaşamın her alanında kalitenin yükseltilmesi, ülkemizdeki  özel, kamu ve gönüllü kuruluşların dünyanın en iyileriyle rekabet edebilmeleri için, Toplam Kalite Yönetimini ülke genelinde bir yaşam biçimine dönüştürmek üzere Ulusal Kalite Hareketi’ni başlattı. 

İMKB’nin gelişmesini sağlayan ilk halka arzlar; yabancı sermayenin özelleştirme programına yatırım yapması, (USAŞ, Set Çimento gibi); yerli sermayenin özelleştirmeden aldıkları şirketlerle atılım yapması (Kahramanmaraş SEK’ten MADO’nun doğuşu gibi); ve ülkemizde yatırım bankacılığının gelişmesi Özelleştirme programının sorumluluğunu yürüttüğü dönemde gerçekleşti.

Türk-Amerikan ve Türk-Kanada ilişkilerinin gelişmesine;  çağdaş eğitimin toplumun her kesimine yayılması için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfının kurulmasına; bilimsel çalışmalarla politika üretimi için TESEV’in kurulmasına; ve kurumsal sosyal sorumluluk ve sivil toplum kurumlarına gönüllü katkıları özendirmek üzere Özel Sektör Gönüllüler Derneği’nin (ÖSGD) kurulmasına katkıları oldu.   Boğaziçi Üniversitesi için mezunların katkılarının örgütlenmesi ve “sivil toplum destekli üniversite” modeli gibi öncü örnekler Mezunlar Derneği Başkanlığı sırasında başlatıldı. 

Stratejik Liderlik, Üstün Vatandaşlık, Seçkin Kariyer gibi birçok ödül sahibi olan      Dr. Argüden, Dünya Ekonomik Forumu tarafından Geleceğin 100 Global Lideri arasına seçildi (1999).   İngilizce ve Fransızca bilir.

Yorum Yapın

jigolo