Gelişim Kongresi 08 Sponsorları

Şakir Eczacıbaşı

Şakir Eczacıbaşı 1929 yılında İzmir’de doğdu. Robert Kolej’deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi’nde  okudu.

Yurda dönünce 1953′te Vatan‘ın ünlü Sanat Yaprağı‘nın yayıncıları arasında yer aldı.

Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu’na 1955′te katılan Şakir Eczacıbaşı 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran Tıpta Yenilikler dergisini yayımladı. Ayrıca, uluslararası şenliklerde ödüller alan Eczacıbaşı Kültür Filmleri dizisini 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladı. Bunlardan “Renk Duvarları” 1964 yılında Avrupa Konseyi’nin Kültür Filmleri Ödülünü kazandı.

Şakir Eczacıbaşı, 1965′te Türk Sinematek Derneği’nin kuruluşuna öncülük ettiği gibi, on yıl süreyle başkanlığını yaptı.

İş yaşamında 1970′li yıllarda Eczacıbaşı İlaç kuruluşunun Genel Müdürlüğü’ne  gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980′de Eczacıbaşı Topluluğu İcra Kurulu Başkanı, 1993‘te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Şakir Eczacıbaşı 1966 yılında kurduğu basketbol, voleybol ve masa tenisi alanlarında birçok kez Türkiye şampiyonlukları kazanan ve yıllarca Avrupa kupalarında Türkiye’yi temsil eden Eczacıbaşı Spor Kulübü ‘nün 1996 yılına değin başkanlığını üstlendi.

Fotoğraf sanatıyla ilk kez 1960′larda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurt içinde ve dışında geniş ilgi çekerek, çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye’de on beş, çeşitli batı ülkelerinde yirmibeş fotoğraf sergisi düzenlenen Eczacıbaşı’nın seçme fotoğraflarını içeren “Anlar / Moments” adlı yapıtı 1983′te, “Türkiye Renkleri” 1997′de, “Kapılar ve Pencereler” 2001′de, “Bir Seçki: 1965 - 2005″ kitabı ise 2005′de yayımlandı.

Şakir Eczacıbaşı, 1968′den bu yana, Türk fotoğrafçılarının yapıtlarının yer aldığı Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıklarını‘nı çıkardı; “Türkiye: Bir Portre“,  “İstanbul Görüntüleri“, “Türkiye’den İnsan Manzaraları”, “Balıkçılar”, “Evler”, “Yollar.. Sokaklar…”, “Çarşılar… Pazarlar…”, “Kahvehaneler” adlarıyla, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının katıldığı kitaplar hazırladı. Bernard Shaw’dan “Gülen Düşünceler”, Oscar Wilde’dan “Tutkular, Acılar, Gülümseyen Deyişler” adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı.

1996′da iş yaşamından ayrılan Şakir Eczacıbaşı, Fransa’nın “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı” ve “T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi. Şakir Eczacıbaşı, 1993′ten bu yana, İstanbul’da uluslararası beş sanat festivalini düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.

Yorum Yapın

jigolo